Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Μαθηματικών – Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2012-13 – Μιχ. Κολουντζάκης

Σεμινάριο Προβλημάτων

Δε 11-1, Τε 11-12 στην αίθουσα Γ 104

Στο μάθημα αυτό θα λύνουμε προβλήματα. Πολλά προβλήματα. Από διάφορους τομείς των Μαθηματικών, καθαρών και εφαρμοσμένων, αλλά κυρίως προβλήματα στοιχειώδη, που δε θέλουν κάποια ιδιαίτερη γνώση για να τα καταλάβει κανείς, τουλάχιστον το τι ζητάνε. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αυτά είναι εύκολα προβλήματα.

Ένας τρόπος να πάρετε μια ιδέα του με τι θα ασχολούμαστε είναι να επισκεφτείτε το blog “Προβλήματα Μαθηματικών” (http://kolount.wordpress.com):

που διατηρώ (με τους Θ. Μήτση, Μ. Λουλάκη) από το 2008.

Για παράδειγμα το πρόβλημα:

ή το πρόβλημα:
Κοιτάξτε το blog (ιδιαίτερα τις παλιότερες αναρτήσεις) για πολλά τέτοια προβλήματα αλλά και τις λύσεις τους.

Το μάθημα δε θα είναι εύκολο. Όσοι από σας το προσπαθήσετε θα χρειαστεί να δαπανήσετε πολλές πολλές ώρες προσπαθώντας να λύσετε προβλήματα χωρίς να ξέρετε καν από που να αρχίσετε. Λίγο πολύ όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα δηλαδή (έξω από το Πανεπιστήμιο, μέσα στη ζωή και στην πράξη). Αν ψάχνετε να πάρετε ένα μάθημα που θα περάσετε εύκολα, ένα μάθημα για να κλείσετε υποομάδα, κλπ, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε πολλά άλλα να επιλέξετε. Αν έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά και σας αρέσουν τα puzzle, τα κόλπα και τα δύσκολα, είστε καλοδεχούμενοι.