Θεωρία Πιθανοτήτων (online)

Θεωρία Πιθανοτήτων

Online μάθημα

Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπ. Κρήτης

Φθινόπωρο 2018-19


Διδάσκων: Μιχάλης Κολουντζάκης

"Εμβόλιμη" Εξέταση Ιανουαρίου 2020

Η εξέταση θα γίνει 14 Ιαν 2020, ώρα 9:00-12:00.

Όσοι από τους φοιτητές έχουν συμπληρώσει τα 4 χρόνια φοίτησης και δεν έχουν περάσει το μάθημα των Πιθανοτήτων μπορούν να συμμετέχουν στην ειδική εξέταση του Ιανουαρίου 2020. Η εξέταση αυτή θα έχει παρόμοια μορφή με τις προηγούμενες εξετάσεις και το βαθμολογικό σύστημα είναι ακριβώς το ίδιο.

Συνιστώ στους φοιτητές που θα εξεταστούν τον Ιανουάριο να προετοιμαστούν καθ'όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, παρακολουθώντας ξανά τα online μαθήματα Πιθανότητες 1 και Πιθανότητες 2 στο σύστημα Mathesis. Τα μαθήματα αυτά είναι ελαφρώς βελτιωμένα από τα ίδια μαθήματα που είχατε παρακολουθήσει πέρυσι το Φθινόπωρο. Οι βελτιώσεις είναι κάποιες ελάχιστες διορθώσεις λαθών και, κυρίως, ότι υπάρχουν απαντήσεις και επεξηγήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Συνιστώ ισχυρά να παρακολουθήσετε ξανά αυτά τα μαθήματα με τον κανονικό ρυθμό, δηλ. μια εβδομαδιαία ενότητα ανά εβδομάδα.

Παρ' ότι το μάθημα δεν προσφέρεται αυτό το εξάμηνο μπορείτε φυσικά να έρχεστε στις ώρες γραφείου μου για απορίες ή και άλλες ώρες αν δεν είμαι απασχολημένος. Αν δω ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον τότε θα κανονίσουμε και 1-2 ώρες συνάντησης ανά εβδομάδα για να συναντιόμαστε για ερωτήσεις.

Βαθμοί Σεπτεμβρίου: Εδώ σε μορφή pdf. Μπορείτε να κάνετε ερωτήματα για το γραπτό σας τη Δευτέρα 23 Σεπ. 2019, ώρα 9:00-10:00, στο γραφείο μου Γ 213.

Εξέταση Σεπτεμβρίου 2019

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα είναι προτιμότερο, για την προετοιμασία σας, να χρησιμοποιήσετε τα μαθήματα

"Πιθανότητες 1 (νέο)" και "Πιθανότητες 2 (νέο)"
αντί για τα μαθήματα
"Πιθανότητες Ι, για το Πανεπ. Κρήτης" και "Πιθανότητες ΙΙ, για το Πανεπ. Κρήτης",
όλα στην πλατφόρμα mathesis.

Η διαφορά είναι ότι τα δύο πρώτα, που αποτελούν ουσιαστικά επαναλήψεις των δύο τελευταίων, έχουν μερικά (λίγα) λάθη επιπλέον διορθωμένα και, το κυριότερο, έχουν μέσα και λύσεις (πέρα από τις υποδείξεις) για όλες τις ερωτήσεις κατανόησης. Ίσως χρειαστεί να κάνετε εγγραφή στα δύο αυτά μαθήματα αν δεν έχετε ήδη εγγραφεί σε αυτά (το πιθανότερο).

Στα δύο αυτά νέα μαθήματα δεν εμφανίζονται δυστυχώς τα quiz (επειδή είναι στη λεγόμενη κατάσταση αυτομελέτης, όπως χαρακτηρίζει το mathesis τα online μαθήματα που έχουν ήδη τρέξει αλλά παραμένουν ανοιχτά). Τα quiz λοιπόν μπορείτε να τα βλέπετε στα μαθήματα "Πιθανότητες Ι, για το Πανεπ. Κρήτης" και "Πιθανότητες ΙΙ, για το Πανεπ. Κρήτης", όπου υπάρχουν οι υποδείξεις και οι απαντήσεις αλλά όχι οι λύσεις (επεξηγήσεις).

Θα ήθελα επίσης να διευκρινίσω ότι οι χώροι συζήτησης (forum) στα μαθήματα αυτά, και αν ακόμη λειτουργούν, δεν ελέγχονται από μένα ούτε ειδοποιούμαι αν κάποιος κάνει ένα ερώτημα. Οπότε είναι προτιμότερο, αν κάποιος από σας έχει κάτι να ρωτήσει για κάποια άσκηση ή κάτι άλλο, να μου στέλνει προσωπικό email.

Μπορείτε να δείτε επίσης εδώ το ενδιάμεσο διαγώνισμα και το τελικό διαγώνισμα (Ιανουαρίου).

Μορφή του μαθήματος

Το online μάθημα δίδεται αυτό το εξάμηνο στην πλατφόρμα Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Όσον αφορά τους φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών μόνο οι φοιτητές που είναι στο 5ο ή μεγαλύτερο εξάμηνο σπουδών τους θα μπορούν να εγγραφούν στο μάθημα. Οι δευτεροετείς φοιτητές, και μόνο αυτοί, θα πάρουν το μάθημα την Άνοιξη 2018-19 με το συμβατικό τρόπο.

Το μάθημα για τους φοιτητές του ΠΚ ξεκινά παράλληλα με το εξάμηνο (μάλιστα η σελίδα θα ανοίξει περίπου μια βδομάδα πριν) και δεν είναι το ίδιο με το αντίστοιχο μάθημα του Mathesis το οποίο ξεκινά αρχές Νοεμβρίου και είναι ανοιχτό σε όλους. Κατά κάποιο τρόπο το μάθημα που παίρνουν οι φοιτητές αποτελεί ένα προπομπό του γενικού μαθήματος του Mathesis.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι το πανεπιστημιακό μάθημα αντιστοιχεί σε δύο μαθήματα του Mathesis, τα Πιθανότητες Ι και ΙΙ (6 και 7 εβδομάδες αντίστοιχα).

Διευκρίνιση: Σε αντίθεση με πέρυσι (2017-18) που το μάθημα δόθηκε για πρώτη φορά online, φέτος και στο εξής το μάθημα θα χρεώνεται κανονικά με τα ECTS που του αντιστοιχούν.

Αξιολόγηση

Ο εβδομαδιαίος σας φόρτος εργασίας είναι:

  1. Να δείτε τις διαλέξεις σε video και να κάνετε τις ασκήσεις που παρεμβάλλονται. Οι ασκήσεις αυτές δε μετράνε στο βαθμό σας αλλά είναι απολύτως απαραίτητες για την κατανόηση των εννοιών και την εξοικείωση με τις τεχνικές.
  2. Να κάνετε το Quiz της εβδομάδας. Ο βαθμός των Quiz μετράει κατά 15% στον τελικό σας βαθμό, αλλά μόνο αν ο βαθμός σας στο τελικό διαγώνισμα είναι τουλάχιστον 4.
  3. Να λύσετε μόνοι σας τις ασκήσεις του Φυλλαδίου ασκήσεων. Οι λύσεις στις ασκήσεις αυτές θα αναρτώνται περίπου 10-15 μέρες μετά την ανάρτηση του Φυλλαδίου. Τις λύσεις αυτές δεν τις υποβάλλετε κάπου και δε μετράνε στο βαθμός σας. Είναι όμως πολύ σημαντικό το να λύνετε τις ασκήσεις αυτές. Αν δυσκολεύεστε μπορείτε φυσικά να ζητάτε βοήθεια στο Forum του μαθήματος.

Θα υπάρχει επίσης και ένα ενδιάμεσο διαγώνισμα (Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, 17:00-19:00) που θα μετράει κατά 30% και το τελικό διαγώνισμα που θα μετράει 55%. (Αν υπάρχει σοβαρός λόγος που δε μπορείτε να δώσετε το ενδιάμεσο διαγώνισμα θα πρέπει να με ειδοποιήσετε έως 13 Οκτ 2018 για να μεταφέρω το συντελεστή του στο τελικό διαγώνισμα.) Αν δε μετρήσουν τα quiz τότε τα ποσοστά στα δύο αυτά διαγωνίσματα θα είναι 40% και 60% αντίστοιχα.

Για όσους περάσουν το 5 στο μάθημα με τα παραπάνω (ή για κάποιους από αυτούς) ενδέχεται να υπάρχει και προφορική εξέταση.

Το βαθμολογικό σύστημα παραμένει ακριβώς το ίδιο και σε κάθε πιθανή μεταγενέστερη εξέταση του μαθήματος (απλά το τελικό διαγώνισμα στα παραπάνω αντικαθίσταται από την εξέταση αυτή).

Εγγραφή

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να να ζητήσετε την εγγραφή σας στο μάθημα "Θεωρία Πιθανοτήτων". Θα πρέπει να κάνετε χωριστή εγγραφή στο Mathesis.

Οδηγίες

  1. Πρώτα πρέπει να εγγραφείτε στο σύστημα Mathesis με το Πανεπιστημιακό σας email (αλλά οποιοδήποτε password θέλετε). Δε θα μπορείτε ακόμη να δείτε το μάθημα στη λίστα με τα μαθήματα.
  2. Έπειτα θα πρέπει να δηλώσετε σε αυτή τη σελίδα ότι επιθυμείτε την εγγραφή σας στο μάθημα. Μετά από 2-3 μέρες περίπου (αλλά ίσως και νωρίτερα) θα μπορείτε να δείτε στο σύστημα Mathesis το αντίστοιχο μάθημα.
  3. Η εγγραφή σας στο γραμματεία του Τμήματος είναι τελείως ανεξάρτητη και θα την κάνετε κανονικά όταν ανοίξουν οι εγγραφές εκεί.

Δηλωμένες συμμετοχές έως τώρα:

ERROR: Unable to connect to MySQL server! Error: Access denied for user 'eprobuser'@'localhost' (using password: YES)